Kaygı Bozukluğu Nedir?(Gelecek Kaygısı)

Kaygı, kişinin tehdit edici bir duruma karşı verdiği bedensel ve ruhsal tepkidir. Aslında bizi tehlikelere karşı koruyan faydalı bir histir. Bizim için tehlikeli olduğunu düşündüğümüz bir durumda kaygı duymamız, hayatta kalmamız için evrimsel süreçte kazandığımız son derece insani bir duygudur. Bizim için önemli bir mülakattan, topluluk önünde konuşma yapmadan ya da bir sınavdan önce kaygılanmamız da yine doğal bir histir ve aşırı olmadığı müddetçe de faydalıdır.

Ancak bizi olumsuz olarak ele geçirmeye başlayan kaygı durumları günlük hayatımızı etkilemeye başladıysa, kaygı bozukluğu ile karşı karşıyayız demektir.

"Yoğun kaygı yaşayan kişilerde kaygı, kulaklarının dibinde durmadan öten bir cırcır böceği gibidir. Sürekli felaket senaryoları üreterek kişiyi hep rahatsız eder."

Gelecek korkusu, kişinin yaşadığı andan keyif alamamasına neden olur. Kişi sürekli gelecekte yaşar, aklında geleceğe dair farklı senaryolar yaratır. Geleceği sürekli kontrol altında tutmaya çalışmak, kaygı duygusunun artmasına neden olur. Toplumsal kriz durumlarında, ekonomik belirsizliklerde ve gelecek korkusunun hakim olduğu dönemlerde kaygı sorunu daha geniş kitlelere yayılır. Para ise mutluluk değil kaygı getirebiliyor! Ekonomik kaygılarınız varsa, bunlar sizi fiziksel olarak da etkileyebilir. İşten çıkarılma, kredi borçları veya beklenmeyen harcamalar; ekonomik kaygı hislerini körükler. Finansal kaygıların ve gelecek korkusunun en çok gözlemlendiği gruplardan biri de yeni mezunlardır...


Yorumlar

  1. 2 senedir yeni mezunum :D Ne zaman bitiyor bu dönem?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onunla ilgili bir yazım olacak gelecek kaygısı 2 yakında soruların cevapları umarım giderebilirim diğer yazımda

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Evde Neden Sıkılır?

İtiraf Edemediklerim?

Kendini Affetme Zamanı Değil Mi?