Stres Nedir?

Stres günümüz dünyasında yoğun şehir ve iş hayatına maruz kalan her kişinin günlük yaşamının parçası olan ve artık olağan sayılan duygu durumlarından biri. İş hayatında stresten kaçsak şehir hayatında yakalanıyor, şehir hayatında kaçsak sosyal hayatımızda mutlaka strese ucundan köşesinden maruz kalıyoruz. Sanki biz kaçtıkça o kovalıyor. Aramızda kıyasıya bir takip var. Öyle ki stresten kaçışımız bir hamsterın kafesinde dönüp durması kadar anlamsız ve sonuçsuz gelebiliyor.Stres, insanı yaşamdan soğutan, hayata karşı direncini kıran, tüketen ve kontrol edemediğimiz durumlarda bizi depresyona kadar götüren bir duygu durum bozukluğu Eğer sık sık kendinizi bitkin ve bunalmış hissediyorsanız, sinir sisteminizi tekrardan dengeye getirme zamanınız gelmiş demektir. Stresin işaret ve belirtileri hakkında fikir edinerek ve stresin olumsuz etkilerini azaltmak için adımlar atarak kendinizi koruyabilirsiniz.Stresin belirtileri 4 farklı grup altında toplanabilir.

Duygusal

Düşünsel

Davranışsal

Bedensel

 hayatımızın pek çok döneminde başa çıkmak zorunda kaldığımız yıpratıcı sorunlardan biridir. Bir hastalık değildir ama bir hastalık kadar zararlı olabilir ya da pek çok hastalığın gelişmesine zemin hazırlayabilir.

Duygusal belirsizlik: İsteksizlik, eskiden zevk alınan şeylerden zevk alamamak, yalnız hissetmek, depresyon, mutsuz, keyifsiz hissetme, karamsarlık, bunalmışlık hissi, huzursuzluk, alınganlık, asabiyet, öfke patlamaları, kaygı bozukluğu şeklinde görülebilir. 

Düşünsel Bilişsel belirtiler: Unutkanlık, karar verme güçlüğü, sürekli endişeli hali, olayların olumsuz tarafına odaklanma, muhakeme becerilerinin zayıflaması, bellek problemleri, odaklanmada güçlük olarak gözlenebilir. 

Davranışsal belirtiler: Uyku bozuklukları (çok uyumak, uykuya geçememek, uykunun bölünmesi gibi), iştah sorunları (aşırı yemek yeme ya da iştahsızlık), kaygı belirtisi davranışlar (tırnak yeme, saç yolma gibi), erteleme davranışı, bir işe başlayamamak ya da başlanan işi sürdürememek, insanlardan kendini soyutlamak, içe kapanmak, alkol ya da madde kullanımı şeklinde görülmektedir.

Bedensel Belirtiler: Kalp çarpıntısı, ağrı ve yorgunluk hissi, kaslarda gerilme, nefes alıp verişte hızlanma, halsizlik, göğüs ağrısı, bulantı, baş dönmesi, sık hastalanmak, bağışıklık sisteminin zayıflaması, cinsel arzunun kaybı şeklinde gözlenebilir..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İnsan Evde Neden Sıkılır?

İtiraf Edemediklerim?

Kendini Affetme Zamanı Değil Mi?